Protetika

NaslovnaProtetika

Cilj protetske terapije jeste uspostavljanje ponovne funkcije i estetike a time se direktno utiče i na opšte zdravstveno stanje, vraća samopuzdanje i poboljšava se sam kvalitet života. Ono što možemo da Vam ponudimo jeste riješenje za gotovo sve slučajeve, počev od najjednostavnijih pa do veoma kompleksnih rehabilitacija.

Bezmetalne krunice

Bezmetalne keramičke krunice predstavljaju najkvalitetniju i najljepšu protetsku zubnu nadoknadu. Ove krunice izrađene su u potpunosti od keramike. Koriste se u sve većem broju slučajeva usljed nedostatka jednog  ili više zuba, kako u prednjim , tako i u bočnim regionima vilica. Više povezanih bezmetalnih keramičkih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

CAD-CAM cirkonija

Jedan od razloga zbog koga ljudi često prolongiraju izradu protetskih nadoknada je činjenica da se na njih dugo čeka, odnosno izrada traje dugo. To je bio slučaj kada se svaka krunica, most, faseta i proteza radila ručno u dentalnoj tehnici  u nekoliko faza. Osim toga, pacijent je trebao doći u ordinaciju na nekoliko proba do finalne ugradnje protetske nadoknade.

Ali danas jedna faseta može biti gotova za svega 2 sata i pacijent odlazi kući kompletnog osmijeha, a glavni “krivac” za to su moderni CAD/CAM sistemi. CAD je skraćenica za engleski pojam Computer-Aided Design što u prevodu znači kompjuterski potpomognuti dizajn, a CAM je skraćenica za Computer-Aided Manufacturing, u prijevodu kompjuterski potpomognuta proizvodnja.

Keramičke fasete/viniri

Keramički viniri ili fasete predstavljaju estetski najkvalitetnije riješenje za promjenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba. U pitanju je metoda kojom se maksimalno štedi zubna supstanca uz minimalno brušenje samo prednjih površina zuba, a ponekad se, zavisno od indikacije, zubna supstanca ne mora ni uklanjati (no-prep viniri).

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice su protetske nadoknade kod kojih je keramika vezana za metalnu osnovu, imitiraju veličinu, oblik i boju prirodnog zuba, fiksiraju se na prirodne zube koji su oštećeni, oslabljeni i estetski nezadovoljavajući, ili na zubne implante.

Semicirkularni most

Kod nedostatka više zuba u vilici nekada je moguće iskoristiti sve preostale zube i na njih uraditi fiksnu nadoknadu.  U tom slučaju se preko korjenova preostalih zuba prenose podražaji što pacijentu daje osjećaj prirodnosti.

Mobilni radovi

Totalna proteza

Totalna proteza nadoknađuje nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Ona, ne samo da nadoknađuje izgubljene zube, već i resorbovani koštani greben gornje i donje vilice. Nakon svega nekoliko posjeta, možete iz ordinacije izaći potpuno estetski i funkcionalno rehabilitovani totalnim protezama.

Mobilni radovi

Parcijalne skletirane proteze

Proteze koje nadoknađuju jedan ili više izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i viličnu kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i mekotkivne strukture. Ovakve proteze u osnovi imaju metalni skelet koji daje čvrstinu. Proteza se za zube drži metalnim kukicama koje ih obuhvataju I vide se u ustima ili preciznim veznim elementima “atečmenima” koji pružaju bolju retenciju I stabilizaciju proteze I omogućavaju pravilniji prenos pritiska na zube. Prednost atečmena jeste estetika, mogućnost preciznog spajanja tako da se ne primjeti razlika između fiksnog I mobilnog dijela nadoknade. Parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima u kombinaciji sa namjenskim krunicama su najbolje riješenje među parcijalnim protezama.

Gdje se nalazimo
Dabrobosanska 31, Istočno Sarajevo
© 2022 DuoDent Centar
Scroll to top