Oralna hirurgija

NaslovnaOralna hirurgija

Savremena stomatologija odgovarajućim hiruškim postupcima i primjenom lokalne anestezije, omogućava bezbolne oralno-hiruške intervencije sa minimalnom traumom okolnih tkiva i rijetkim postoperativnim komplikacijama.

Rutinska ekstrakcija zuba

Vađenju zuba pristupamo samo u onom trenutku kada njegovo liječenje nije moguće, kada je u terminalnoj fazi parodontopatije, ili ukoliko je to u svrhu ortodontske terapije.

Hirurška ekstrakcija zuba

Hirurškim putem vadimo zube koji nisu iznikli i mogu prouzrokovati komplikacije  kao što to mogu biti umnjaci ili očnjaci, kao i zube koji se zbog svog položaja i oblika ne mogu izvaditi rutinski.

Hirurška intervencija resekcije korijena zuba (apikotomija)

Apikotomija je oralno hirurška intervencija kojom se uklanja vrh korijena zuba i okolna periapikalna lezija (proces), onda kada ga ne možemo izliječiti konzervativnim pristupom. Prije apikotomije potrebno je izvesti kompletan endodontski tretman, odnosno ukloniti infekciju iz kanala korijena.

Frenektomija

Resekcija frenuluma predstavlja rutinski zahvat koji se izvodi u slučaju visokog pripoja frenuluma za desni, a radi sprečavanja nastanka povlačenja desni i parodontopatije u predjelu pripoja, kao i preprotetska priprema kod nosioca totalnih ili parcijalnih proteza bez prednjih zuba.

Hirurška intervencija gingivoplastika/gingivektomija

Hirurška intervencija kojom se odstranjuje dio mekih tkiva tj.desni. Često se naziva i parodontalna plastična mukogingivalna hirurgija jer se njom koriguju defekti oblika, položaja i količine desni  oko zuba. Primjenjuje se najčešće is estetskih razloga, ali i u sklopu ortodontske i parodontalne terapije.

Hirurško uklanjanje ciste-cistektomija

Cistektomija je oralnohirurški zahvat kojim se odstranjuje cista koja se stvorila u oralnoj šupljini.

Ovim zahvatom uklanjaju se još periapikalne lezije zuba i granulom. Cista je patološka šupljina ispunjena tečnošću i obložena tkivom. Nastaje kao reakcija organizma na hroničnu infekciju koju uzrokuje inficirani korijen zuba, kao posljedica karijesa ili traumom zuba kojem je izvađen živac, tzv. avitalnog zuba.

Gdje se nalazimo
Dabrobosanska 31, Istočno Sarajevo
© 2022 DuoDent Centar
Scroll to top