Ortodoncija

NaslovnaOrtodoncija

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i nepravilnog položaja vilica. U periodu mješovite denticije kada su prisutni i mliječni i stalni zubi željeni efekat se postiže mobilnim aparatima, a u periodu stalne denticije fiksnim protezama.

Mobilni ortodontski aparat

Za naše najmlađe pacijente, dok još rastu i dok se razvijaju namjenjujemo mobilne ortodontske aparate. Sama riječ mobilni znači da njih pacijenti sami stavljaju i vade iz usta. Od presudne važnosti je da kod nošenja mobilnih ortodontskih aparata glavnu ulogu ima saradnja i želja djeteta da nosi aparat, da bi terapija bila uspješna. Aparatić se nosi 14-16h dnevno, postoji šraf u aparatu koji se okreće u dogovoru sa ortodontom na 7 i 10 dana.

Fiksni ortodontski aparati (fiksna proteza)

Fiksni ortodontski aparat se sastoji od tuba ili prstenova koje se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravica koje se lijepe na svaki pojedinačni zub i žičanih lukova koji prolaze središnji žlijeb na bravici. Modernija i za pacijenta svakako ugodnija varijanta je samoligirajuća bravica. Bravice na zube postavlja isključivo specijalista ortodoncije i njih pacijent ne može skidati. Kontrole su na 4-6 nedelja. Koje bravice će se postaviti zavisi od slučaja do slučaja, želje pacijenta i naravno cijene. Postavka fiksnog aparata u jednoj vilici potpuno je bezbolna i traje oko 45 minuta.

Invisalign folije za ispravljanje zuba

Folije su dizajnirane da isprave lakše, srednje teške i teške ortodontske slučajeve. Pored toga što su estetski potpuno prihvatljive jer se uopšte ne vide, one sa sobom nose i mnoge druge pogodnosti.  Značajno se lakše održavaju od fiksnih proteza koje je nemoguće skinuti i lijepo oprati. Kod folija je ovo moguće, i samim tim je mnogo bolja higijena usta i zuba. Sile koje djeluju na zube su raspoređene cijelom površinom zuba, a ne samo na površini bravice.

Gdje se nalazimo
Dabrobosanska 31, Istočno Sarajevo
© 2022 DuoDent Centar
Scroll to top