Implantologija

NaslovnaImplantologija

Zubni implantati

U slučaju da Vam nedostaje jedan, više ili svi zubi, rješenje su zubni implantati. Možemo nadoknaditi izgubljene zube bez potrebe da brusimo zdrave. Ugradnjom zubnih implantata i izradom krunica na implantatima zaustavljamo proces povlačenja kosti do koga dolazi nakon gubitka zuba. Zubni implantati su potpuno biokompatibilni sa Vašim organizmom, koji ih prihvata kao svoj sastavni dio. Izrađeni su od titanijuma i zamjena su za korijen izgubljenog zuba.

Implantati koje ugrađujemo kako bi nadoknadili zube se sastoje iz dva dijela. Prvi dio je šraf koji se integriše u kost, a drugi dio je suprastruktura koja se šestougaonom spoljnom ili unutrašnjom konekcijom šrafi  u dio integrisan u kosti. Suprastruktura, poznata I kao abatment, predstavlja dio na koji se cementira metalokeramička ili cirkonijum-keramička kruna. Suprastruktura imitira zbrušeni zub.

Sinus lift

Sinus-lift je oralno-hirurška procedura pri kojoj se podiže nivo sinusa kako bi se dobio  prostor i raspoloživa kost za ugradnju implantata. Prilikom gubitka kutnjaka ili pretkutnjaka u gornjoj vilici, kost u ovom predjelu se postepeno razgrađuje, tj. dolazi do resorpcije. S vremenom, sinusna šupljina se širi, tako da ostaje nezadovoljavajući nivo kosti za ugradnju implantata. U takvim slučajevima, usnu šupljinu od sinusne šupljine dijeli samo tanka koštana pregrada, nekada svega 1 mm debljine, a najkraći standardni implantati su dužine 7 mm. Podizanjem sinusa (sinus-liftom) stvaramo dovoljnu visinu kosti (8-15 mm) i povoljnu situaciju za ugradnju implantata.

PRF regenerativna metoda

Ova metoda podrazumjeva uzimanje određene količine venske krvi pacijenta, iz koje nakon obrade dobijamo preparat bogat ćelijama koje pospješuju regeneraciju tkiva. PRF metoda u stomatologiji se koristi u cilju boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva.

Preporučuje se pacijentima za koje je planirana hiruška terapija s većim brojem implantata, kako bi se tkivu potpomoglo u procesu zarastanja i kako bi se povećala šansa za prihvatanje implantata.

Proteze na implantatima

Totalna proteza na 2 implanta sa lokatorima

Ukoliko je došlo do gubitka svih zuba u jednoj ili obje vilice, a želite komforno, estetsko i ekonomično rješenje savjetujemo  totalne proteze na dva implanta. Proteze su sa implantima povezane preko lokatora, posebnih veznih elemenata. Na implant se šrafi lokator, a u protezu postavlja kapica koja odgovara lokatoru. Povezivanjem lokatora i kapice ostvaruje se značajno veća stabilnost i retencija totalne proteze, a samim tim i komfor prilikom njenog svakodnevnog korišćenja.

Proteze na implantatima

Vizil proteza na 4 implanta sa prečkom

Ukoliko želite da nadoknadite nedostatak svih zuba u gornjoj ili donjoj vilici, a da pri tome dobijete komforno, estetski i funkcionalno odlično rješenje savjetujemo vizil protezu sa prečkom i to na 4 implanta. Ugradnjom 4 implanta i izradom vizil proteze koja se prečkom fiksira za implante, dobijate vrlo jak i stabilan mobilni protetski rad u vašim ustima, ali i mogućnost da Vašu protezu skinete, očistite i ponovo bez ikakvih problema vratite. Ovakva proteza može se maksimalno redukovati u svojoj veličini. Kao i kod drugih radova na 4 implanta i ovde takođe ne postoje spojnice proteze preko nepca.

Fiksni radovi na implantatima

Nedostatak jednog zuba

Usljed nedostataka jednog zuba, savjetuje se nadoknada izgubljenog zuba jednim implantatom na koji se postavlja suprastruktura, koja imitira izbrušenu krunicu zuba, i keramička krunica koja u potpunosti oponaša zub koji nedostaje. Osnovna prednost ovakvog rješenja je to što se na ovaj način izbjegava brušenje susjednih zuba, što je neizostavno ukoliko se nedostajući zub nadoknađuje mostom.

Fiksni radovi na implantatima

Nedostatak više zuba

Usljed nedostatka tri zuba, savjetuje se ugradnja dva implantata na koje se postavljaju dvije suprastrukture (abatmenta), koje imitiraju izbrušene krunice zuba, i tri keramičke krunice u vidu mosta koje povezuju dva implantata. Osnovna prednost ovakvog rješenja je izbjegavanje brušenja Vaših zuba i pravljena mostova velikih raspona koji mogu predstavljati veliki rizik za zube koji ih nose. Ukoliko nedostaju posljednja tri zuba u gornjem ili donjem zubnom nizu, ovakvim rješenjem se izbjegavaju manje komforna rješenja kao što su proteze.

Fiksni radovi na implantatima

Nedostatak svih zuba All-on-4

All-on-4 je tehnika ugradnje implanata kod totalno bezubih vilica. Sam koncept ALL ON 4 je osmišljen za rješavanje kompleksnih slučajeva totalne bezubosti kada klasična riješenja ne mogu da pomognu. All-on-4 koncept se primjenjuje kod osoba koje nemaju dovoljan kvalitet vilične kosti (debljina, širina, visina, gustina, veliki sinusi…) za postavljanje šest i više implanata pod pravim uglom, što je standardna implantska procedura.

Gdje se nalazimo
Dabrobosanska 31, Istočno Sarajevo
© 2022 DuoDent Centar
Scroll to top